RADURA

Radura is an idea of ​​public space for decongestion in which to stop, rest, wait.

Radura is the project of an open space with a permeable perimeter, located within a larger open space.

Radura is an urban device to dilute the intensity of flows and movements.

Radura is an experience of sound atmosphere in counterpoint with urban rhythms.

image courtesy: Stefano Boeri Architetti

Radura is bordered by a circle of 350 cylindrical columns: an “artificial forest” of 10 m in diameter whose surface is equivalent to the perimeter of a parking space. The columns are anchored to the ground by a circular wooden platform, 45 cm high, with an external diameter of 10.5 meters and an internal diameter of 7 meters – where the platform becomes a seat.

The Radura prototype was presented in the Courtyard of the Pharmacy of the University of Milan, designed in the second half of the fifteenth century by Antonio Averlino, better known as the Filarete.

Inside the central lawn of the Cortile della Farmacia, a series of arches defines a quadrilateral: it is here that Radura generates an intimate and collective, internal and permeable space, where readings, concerts and events are held during the Design Week meetings.

For a week, Radura transforms the Courtyard of the Pharmacy into an open-air sound box, thanks to a sound installation designed by Ferdinando Arnò.

In the evening hours, Radura becomes a luminous circle, thanks to the lighting system created by MyLed.

Radura is a project by Stefano Boeri Architetti, created by Innova FVG, a public economic organization based in Friuli Venezia Giulia that promotes and stimulates research and technological innovation in the mountain area in favour of economic development, in collaboration with the Friuli Venezia Giulia Region.

role: project coordinator

for: Stefano Boeri Architetti

in collaboration with: Ferdinando Arnò for Quiet, please!, MyLed

sponsored by: Regione FVG, Innova FVG, Domus Gaia and Stolfomobili

with the support of: Easyhome GOHO

a project for: Interni

in the framework of: Design week 2016

link: https://www.stefanoboeriarchitetti.net/project/radura-2/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: